Neurorehabilitace pro Emičku a Maxíka

Vybráno 0 Kč 56 150 Kč
130 000 Kč
32 dnů
do ukončení

Buďte s námi pro každou dobrost. Předáme 100 % vašeho daru.

Přispět Sdílet

Všechny sbírky ověřujeme

Všechny sbírky ověřujeme

Zakladatel
Petra Borová
Datum přidání
23. 5. 2024

Představení sbírky

Na začátku února 2024, se nám úplně zhroutil svět, když se dětem z chřipky, stal pneumokokový zápal plic z rs virů. Při druhé kontrole u dětské paní doktorky jsem byla s Emičkou převezena záchrankou do FN Bulovka, kde po hodině snažení lékařů, kdy Emičce selhávaly plíce, byla Emička uvedena do umělého spánku, a byla jí zavedena umělá plicní ventilace, a následoval rychlý převoz do Motola na ARO, kde byla následně připojena na ECMO (Mimotělní membránovou oxygenaci, která může u pacientů v kritickém stavu na omezenou dobu nahradit funkci srdce i plic).

Maxík byl s tatínkem odvezen od dětské paní doktorky, už rovnou do Motola, kde po třech hodinách, než byla Emička připojena na všechny přístroje, mohl být takto připojen i Maxík. Emičky a Maxíkův stav byl, byl dle lékaře osudný pátek stabilizovaný, ale velmi kritický. Měli oba pneumokokový oboustranný zápal plic, zkomplikovaný rs viry, které dostávají miminka, dle vysvětlení lékaře je nyní dohnala, ohledně oslabení plic nedonošenost, a vše také zkomplikoval covid, který před časem prodělali.

U Maxíka byl stav plic, ještě komplikovanější kvůli zánětlivé tekutině na pravé plíci. Ten den, se seběhl tak strašně rychle, a Emička i Maxík opět bojovali po 6 letech o svůj život. Vůbec nechápeme, jak se to mohlo stát, proč jsme to nebyli my jako rodiče, ale děti.

Žádné dítě, by nemělo být, jakkoliv takto nemocné. V jeden den jsme skoro přišly o obě děti, kdy byly převezeni na pokraji smrti do nemocnice, kde bojovali opět o svůj život. Vidět je opět se všemi těmi hadičkami, pípajícími přístroji, kdy nás vůbec nevnímali a spinkali, byl ten nejhorší pohled v našem životě, hned na místě jsme si chtěli, i s manželem vyrvat z těla vlastní plíce, aby byli zase oba s námi doma, a zase jsme si mohli všichni spolu hrát.

Emička byla po týdnu střídání dobrých a špatných zpráv odpojena od ECMO, a následně od umělé plicní ventilace. Poté bylo velmi těžké být jí na blízku, kdy měla abstinenční příznaky z předchozích tlumících léků, a mezitím vědět, že bráška stále bojuje o box dál, o svůj život.

Po 14 dnech mohla být Emička přeložena z ARA přímo na dětské oddělení s maminkou, kde se vše postupně učila od začátku, jíst, mluvit a chodit, bylo to velmi těžké, ale Emička byla velice statečná a všechno zvládla jako velká bojovnice, tak jako před 6 lety. Domů byla propuštěna po dalším týdnu. Neurorehabilitační kliniku, kde Emička chodila na cvičení a ergoterapii, již dříve před nemocí, je docházení nyní nutné ještě více zintenzivnit, aby byla podpořena hrubá i jemná motorika, kde je Emička výrazně po nemoci oslabena.

Maxík byl od ECMO odpojen po dlouhých 25 dnech, kdy nám lékaři nedávali moc naději, v zlepšení jeho stavu. Maxík prodělal také tři otevřené operace, kdy hrozilo odebrání pravé plíce, a následné vykrvácení nebo sepse. Maxík i lékaři dokázali nemožné, a Maxík mohl být následně po týdnu, od odpojení od ECMO, odpojen také od umělé plicní ventilace. Bohužel, ale byl následně připojen na dialýzu, kdy se nevědělo, zdali mu budou fungovat ledviny, které selhali, kvůli podávaným lékům, které Maxík musel dostávat a vážnému stavu ve kterém byl. Po následném odpojení od umělé plicní ventilace hrozila Maxíkovi Tracheostomie, jelikož se nevědělo, zdali Maxíkovi plíce zvládnou pořádně dýchat (Tracheostomie je stav po chirurgickém výkonu – tracheotomii, kdy je průdušnice uměle vyústěna na povrch těla. Cílem je zajištění průchodnosti dýchacích cest pro umožnění ventilace (spontánní nebo s pomocí přístroje)).

Po třech týdnech byl Maxík odpojen od dialýzy, a mohl být přeložen na JIP, kde už s ním mohla být konečně stále maminka. Poté byl Maxík přeložen i s maminkou na dětské oddělení, kde se učil vše od začátku, mluvit, chodit a jíst, na přechodnou dobu byl také na vozíku, než zesílil a mohl se postavit na nohy a trénovat chůzi.

Maxík byl, a je velice statečný, a všechno zvládl na jedničku, společně s lékaři, tak jako před 6 lety. Po velmi dlouhých třech měsících jsme mohli být zase všichni spolu doma. K Maxíkovým lékům, přibil také další lék na krevní tlak, který bere ráno a večer, jako následek těžkého stavu, který prodělal. Domů byl propuštěn s PICC (PICC neboli periferně zaváděný centrální katétr je 46–60 cm dlouhý katétr zaváděný pod ultrazvukovou kontrolou z periferní žíly (nejčastěji na paži) do centrálního řečiště (do velké žíly před vstupem do pravé srdeční sítě). Tento katétr mu byl následně vyndán po 14 dnech na kontrole v Motole, kdy jsme byli velice šťastní, že se může konečně pořádně osprchovat, a také jsme se nemuseli v noci bát, aby se s tímto katétrem něco nestalo.

Každý týden docházíme s Maxíkem na kontrolu krevního tlaku, když to stav u obou umožňuje dojíždíme s oběma na hipoterapie, docházíme také na neurorehabilitační kliniku, kam Maxík chodil na cvičení a ergoterapii, již dříve před nemocí,  a nyní je docházení nutné ještě více zintenzivnit, aby byla podpořena hrubá i jemná motorika, kde je Maxík výrazně oslaben, a také držení těla, kdy nemocí se Maxíkovi oslabení půlky těla ještě více zhoršilo, a výrazně přepadává na pravou stranu, než budeme moci všichni odjet do lázní.

Komu pomůžeme?

Emička a Maxík se narodili nečekaně ve 26 týdnů s váhou 740g Emička a 780g Maxík. V porodnici u Apolináře strávily celkem 88 dní, a jsme nesmírně vděční veškerému personálu, sestřičkám a hlavně lékařům, za péči o naše nedonošená dvojčátka, a jsme dosud pyšní i na Emičku a Maxíka, jak to krásně vše zvládly, i přes to vše, jaké byly prognózy.

Během prvního roku života měli oba problém s růstem a přibíráním na váze, opožděný vývoj, a Emička dostala v jednom roce brýle, i s okluzorem, kvůli šilhání, které jí zůstaly doteď včetně okluzoru. Dále jsme také museli doma s oběma od miminek 4× denně cvičit, než oba začaly pořádně chodit.

Od miminka, do jednoho roku Maxík užíval inhalátor. Poté se přidala u Emičky ergoterapie, a nutriční poradna s užíváním kalorického mléka, a poté kalorických dezertů. Emičku dlouho trápil reflux, a to i se zavedením příkrmů, do zhruba 3 let. Poté, když byla, a je nemocná, vždy se opět reflux dostaví, a tak od narození bojujeme s váhou a růstem. Nemoc nás vždy u obou dětí vrátila o krok dozadu. Poté, co se nám zdálo, že máme vše pod kontrolou, začaly oba chodit krátce po třetích narozeninách, do školky.

Bohužel měly odchozen necelý týden, kvůli velmi časté nemoci Maxíka. A od té doby nám začal opět kolotoč problémů, a navrácení se do doby, co jsme si děti přivezly z porodnice (časté návštěvy odborných lékařů, cvičení kvůli plochým nohám Maxíka a oslabení půlky těla, učení, logopedie, ergoterapie, endokrinologie, kardiologie, foniatrie a SPC).

Maxíkovi přišli ve čtyřech letech na pylovou alergii a astma, dále má také od miminka sníženou imunitu, a bývá velmi často nemocný s vysokými horečkami, které velmi špatně snáší. Má opět každodenně inhalátor a léky. Ve 4 letech se mu zhoršil zrak, a dostal také brýle s okluzorem, při této příležitosti k nám začali chodit paní z rané péče, které nám ukazují, jak u dětí cvičit očička.

U obou byla diagnostikována vývojová dysfázie. Emička má k vývojové dysfázii elektivní mutismus, a dosud bojujeme s jídlem, a přibíráním na váze. Maxík má k vývojové dysfázii, také dyspraxii a poruchu pozornosti. U obou se v 5 letech přidal ještě dědičně vysoký cholesterol, a mají nízko cholesterolovou dietu, která nám u Emičky velmi zkomplikovala přibírání na váze. V tomto školním roce, oba přešli do logopedické třídy, dojíždíme na hipoterapii, a docházíme do Neurorehabilitačního centra, kde Maxík chodí na intenzivní cvičení, které mu velice pomáhá, protože ho trápí oslabená polovina těla, která si vyžaduje intenzivní cvičení a Emička chodí na intenzivní ergoterapii, která jí taktéž velice pomáhá bojovat s úzkostí, kterou má. Doma se snažíme makat, co dá, a výsledky jsou vidět, sice né hned, ale jsou.

Po návštěvě lázní v říjnu jsme si kromě posunu vpřed, přivezli také covid. Po rekonvalescenci, nastoupila v lednu Emička společně s Maxíkem do foniatrického stacionáře, kde byla Emička moc šikovná a udělala velký posun vpřed, a Maxíkovi byla diagnostikována lehká vada sluchu, a čekají ho v nejbližším měsíci naslouchadla. Podezření, že se sluchem není u Maxíka něco v pořádku, jsme měli již od miminka, a museli jsme počkat, než bude Maxík schopný podstoupit vyšetření.

Emička a Maxík jsou velice šikovní, a doufáme, že jednou, na tohle všechno zapomeneme, i když jizvy zůstanou navždy. Nikdy jsme si nemysleli, ani nepředstavovali, že bychom, kdy žádali někoho o pomoc, abychom mohly pro naše děti udělat maximum, protože oni už pro nás to maximum udělali, a to tím, že si svůj život na tomto světě vybojovali, a to hned 2×, a teď je to na nás, abychom jim alespoň byli schopni touto cestou a s Vaší pomocí, pomoci.

Na co konkrétně budou peníze z této sbírky použity?

Vybrané peníze by byly použity na intenzivní hodiny cvičení a ergoterapie pro Emičku i Maxíka, které absolvují 2× do týdne na Neurorehabilitační klinice, a případný přebytek, by byl použit na následný pobyt v lázních.

Chcete zakladateli sbírky něco vzkázat?

Pro zobrazení či přidání vzkazu musíte být přihlášeni na Facebooku a mít ve svém prohlížeči povolená cookies třetích stran.

Vystavíte mi potvrzení o daru?

Ano, při vyplňování údajů stačí zaškrtnou kolonku „Chci vystavit potvrzení o daru“ a my vám potvrzení zašleme na e-mailovou adresu, kterou jste uvedli.

K čemu mi potvrzení o daru bude?

Váš dar pomůže i vám – můžete si ho totiž jednoduše odečíst od základu daně v daňovém přiznání za daný rok. Pro fyzické osoby (včetně zaměstnanců) platí, že souhrnná hodnota daru musí činit alespoň 1 000 Kč. Právnické osoby si pak mohou od základu daně odečíst hodnotu darů, pokud jejich hodnota činí alespoň 2 000 Kč. Detailnější informace naleznete v § 15 a 20, odst. 1 Zákona 586/1992 sb. o daních z příjmů.

Co se děje s penězi, pokud se cílová částka nevybere?

V momentě, kdy se sbírce dlouhodobě nedaří získávat dary, spojíme se s jejím zakladatelem a domluvíme se na jejím ukončení a předání částky, kterou se podařilo vybrat. Pokud se například vybíralo na přístroj, který není možné za nižší částky pořídit, poprosíme zakladatele sbírky o alternativní řešení. Z podstaty veřejné sbírky ale není možné finanční prostředky dárcům poslat zpět.

Mohu vám poslat peníze přímo na účet? Kde najdu číslo účtu?

Peníze je vždy třeba poslat se správným variabilním symbolem, abychom dokázali platbu přiřadit ke správné sbírce. Proto je potřeba u každé sbírky zvolit platbu bankovním převodem, na základě které vám vygenerujeme variabilní symbol a veškeré údaje o platbě vám zašleme.

Je Donio garantem, že je sbírka důvěryhodná?

Donio je platforma, která založení sbírek umožňuje. V profilu každé sbírky je uvedeno jméno jejího zakladatele, kterému po ukončení sbírky předáme dar. K posouzení, zda je zakladatel důvěryhodný, používáme několik kritérií, abychom co nejvíce předešli zneužití.

Laskavý dárce
50 Kč  •  17. 6. 2024 13:17
Dobrosrdečný dárce
2 000 Kč  •  14. 6. 2024 13:39
Laskavý dárce
300 Kč  •  14. 6. 2024 6:21
Laskavý dárce
500 Kč  •  14. 6. 2024 1:33
DobroDárce
300 Kč  •  14. 6. 2024 0:23
DobroDárce
300 Kč  •  13. 6. 2024 17:48
Helena C.
300 Kč  •  13. 6. 2024 17:46
Posílám spolu s malým příspěvkem i přání, ať děti vše zvládnou!!!
Velkorysý dárce
1 000 Kč  •  13. 6. 2024 17:05
Martina P.
600 Kč  •  13. 6. 2024 16:51
Ať je brzy dětem lépe a rodičům přeji hodně sil❤️
Štědrý dárce
1 000 Kč  •  13. 6. 2024 16:41
Dobrosrdečný dárce
7 700 Kč  •  9. 6. 2024 15:07
Milý dárce
2 000 Kč  •  8. 6. 2024 16:10
Velkorysý dárce
1 500 Kč  •  7. 6. 2024 20:11
Dobrosrdečný dárce
100 Kč  •  6. 6. 2024 21:49
Štědrý dárce
200 Kč  •  6. 6. 2024 20:02
Dárce, který je pro každou dobrost
1 000 Kč  •  6. 6. 2024 0:51
DobroDárce
500 Kč  •  5. 6. 2024 10:49
Milý dárce
100 Kč  •  5. 6. 2024 9:31
Velkorysý dárce
600 Kč  •  2. 6. 2024 20:28
Štědrý dárce
200 Kč  •  2. 6. 2024 20:16
Štědrý dárce
600 Kč  •  1. 6. 2024 0:06

Přemýšlíte jak této sbírce pomoci ještě víc?

Přidejte Dobrovýzvu a složte se společně s přáteli v rámci narozeninové oslavy, ve firmě, nebo na sportovní akci.

Jak Dobrovýzva funguje

  1. Přidejte Dobrovýzvu – vymyslete vlastní název a úvod.
  2. Sdílejte ji s přáteli, kolegy či ve své komunitě, aby se do pomoci zapojilo co nejvíce dárců.
  3. Vybrané finance přiřadíme k této sbírce, i když se nevybere celá částka.
Přidat Dobrovýzvu Zjistit více

U této sbírky zatím Dobrovýzvy nejsou

Líbí se vám tato sbírka? Podpořte ji Dobrovýzvou.

Složte se společně s přáteli v rámci narozeninové oslavy, ve firmě, nebo na sportovní akci.
Jak to funguje

Vzkazy

Denisa B.
600 Kč  •  30. 5. 2024 20:47
Něco málo ke štěstí ......
Helena C.
300 Kč  •  13. 6. 2024 17:46
Posílám spolu s malým příspěvkem i přání, ať děti vše zvládnou!!!
Martina P.
600 Kč  •  13. 6. 2024 16:51
Ať je brzy dětem lépe a rodičům přeji hodně sil❤️
Václav Mráz
300 Kč  •  23. 5. 2024 18:41
Držte se myslím na vás vše dobře dopadne přeji hodně zdravíčka a štěstíčka
Petra B.
600 Kč  •  24. 5. 2024 11:38
Milý Jirko, milá Peťo, hodně síly vám všem a dvojčátkům obzvlášť ❤️❤️❤️❤️.
Amaya S.
250 Kč  •  24. 5. 2024 14:50
Hodně sil 🙏🏽
Štědrý dárce
3 500 Kč  •  27. 5. 2024 14:02
Držíme palce..
Jana Š.
1 000 Kč  •  28. 5. 2024 20:01
Hodně sil a zdraví!

Kdo další daroval?

Tato dobročinná sbírka spadá pod veřejnou sbírku založenou pořadatelem a je pořádaná ve prospěch příjemce.

Chcete založit sbírku nebo projekt?

Začít vybírat