Více o supovi
Je to malý druh supa, dorůstající jen poloviny délky známějšího supa hnědého, s nímž v Zoo Praha sdílí společnou voliéru. Úzký zobák dokáže prostrčit i do velmi malých štěrbin mezi kostmi. Dostane se tak ke kouskům masa, které jsou pro větší supy nedostupné a na mršinách po jejich hostině zbydou. Jeho domovem je lesnatá savana. Často zalétává i k lidským obydlím, kde sbírá nejrůznější zbytky včetně výkalů.
Jeho početní stavy však klesají a je považován za kriticky ohrožený druh. Stavy supů kapucínů v přírodě prudce klesají – především v důsledku otrav, podobně jako u řady dalších druhů supů. Afričtí pytláci totiž supy tráví, aby je hejna kroužící nad upytlačeným zvířetem neprozradila strážcům.
Kapucíny navíc ohrožuje také obchod s částmi jejich těl, využívanými v lidovém léčitelství, střety s dráty vysokého napětí a ničení jejich přirozeného prostředí.
