Více o maře slaništní
Tito jihoameričtí hlodavci jsou příbuzní morčatům a žijí v malých skupinkách tvořených dospělým párem a jedním nebo dvěma mláďaty. Na péči o potomky se podílejí oba rodiče. Když vycházejí na pastvu, nechávají mláďata v rozsáhlých podzemních norách.
V roce 2012, kdy jsme v Zoo Praha obnovili chov mary slaništní, šlo o raritní druh. Od té doby se v pražské zoo narodilo 106 mláďat a koordinuje evropský monitoring chovu.
