Více o gekonovi zázračném
Své druhové jméno tento ještěr s velkou hlavou pravděpodobně dostal kvůli rubínovému odrazu, jímž žhnou jeho vystouplé oči.
Gekon zázračný žije v pouštních oblastech střední Asie, zejména na písečném podkladu, a má mimořádný způsob obrany: v ohrožení pouští nejenom ocas, ale celé cáry kůže, která potom v podzemním úkrytu velice rychle regeneruje.
Gekoni kladou po dvou kulatých vejcích. V Zoo Praha je chováme s přestávkami od padesátých let, v současnosti žijí v pouštní expozici Kattakum, kde je mohou obdivovat účastníci nočních prohlídek.
