Více o adaxovi
Tento druh pouštní antilopy se sdružuje do málo početných skupin, ve kterých samce od samic jen těžko poznáte – spirálovité rohy mají totiž obě pohlaví.
Mláďata se rodí hnědavá a teprve ve věku několika měsíců získávají světlé zbarvení srsti, které napovídá, že domovem adaxů je vyprahlá krajina plná kamení a písku. Kdysi žili adaxové téměř na celém území Sahary, za posledních sto let jich však drasticky ubylo a dnes jsou v přírodě s největší pravděpodobností vyhubeni.
V zoologických zahradách se jim naštěstí daří, a tak bylo možné přistoupit k pozvolnému navracení zvířat odchovaných v lidské péči zpět do přírody. Svůj odchov do těchto programů poskytla i Zoo Praha.
